Dagboek van het rode jurkje

Waar komt het vandaan en wat komt er allemaal bij kijken voor het vervaardigen van deze jurk?

WAT VERTELT HET KLEDINGMERK OVER DE HERKOMST EN ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN?

Het jurkje komt van het modemerk ‘FREEQUENT’. Als ik kijk op hun website dan beschrijven ze zichzelf als volgt:

-------------------------

FREEQUENT is zorgvuldig geselecteerde kleding voor iedereen. Wij houden van mode en denken creatief 24:7. Onze inspiratie vindt men overal ter wereld - New York en Parijs, Londen en Milaan. We zijn waar de hype is, maar door ons wordt het eenvoudigweg creatief denken genoemd met een globale houding.

FREEQUENT is de "Ultieme full-range closet" en biedt onze klanten de nieuwste mode onder één merk. De vele collecties hebben zowel coole items als vrouwelijke stijlen met een zachte zoetheid.

FREEQUENT werd gelanceerd in 2009 en is een nieuw merk bij naam, maar achter de schermen is er een professioneel team van zeer bekwame en toegewijde mensen die allemaal een lange geschiedenis hebben van nauwe relaties met onze zorgvuldig geselecteerde partners van over de hele wereld.

 

FREEQUENT - zorgvuldige milieu-overwegingen

Milieukwesties kunnen van cruciaal belang zijn voor elk bedrijf en daarom maakt FREEQUENT een deugd van het handhaven van een extreem hoge consumentenveiligheid. We doen ons uiterste best om te voorkomen dat zowel mensen als het milieu worden blootgesteld aan schadelijke chemicaliën. Een nauwe dialoog, onze langdurige relaties met onze leveranciers en een voortdurende controle van onze goederen helpen ons om een hoog niveau van veiligheid te garanderen. Als we dubieuze producten tegenkomen, sluiten we de productie onmiddellijk af terwijl de omstandigheden worden onderzocht, maar ondanks de grote inspanningen zijn er helaas geen 100% garanties. Onze klanten zijn ons meest waardevolle bezit en wij geloven dat een strikte controle houden op onze productie en snel en efficiënt handelen wanneer zich uitdagingen voordoen, de beste manier is om een loyale klantenbasis te behouden.

 

FREEQUENT - Missie

De mensen achter ons nieuwe merk zijn allemaal bekwame en toegewijde zielen, geselecteerd uit de mode-industrie. We hebben besloten om een verschil te maken en we zijn klaar om te doen wat nodig is om er te komen! Indruk maken op onze klanten, dealers, partners en onszelf. Door hard te werken en de focus op het proces te houden.

-------------------------

 

Wat echter nergens op de site van FREEQUENT staat beschreven is hoe eerlijk het gemaakt is. Wat zijn de omstandigheden bij de textielproductie en kledingfabriek? Ik heb besloten FREEQUENT een mailtje te sturen. Wie weet krijg ik antwoord op mijn vragen...

 

WAT KAN IK AFLEIDEN VAN DE KLEDINGLABEL?

Op de kledinglabel staat vermeld ‘made in Bangladesh’. Dat betekent niet automatisch dat ik direct meewerk aan kinderarbeid of mede verantwoordelijk ben voor de slechte arbeidsomstandigheden waarvan mijn stukje textiel is gemaakt of toch wel?. Maar hoe kom ik daar achter en kan ik er überhaupt achter komen? En hoe weet ik nu zeker of mijn kleding smetteloos is van schendingen van mensenrechten en natuur?

 

Hoe zijn de arbeidsomstandigheden van de arbeiders in Bangladesh?

Kleding uit Bangladesh blijkt in alle opzichten onmenselijk te zijn. Van de manier waarop de katoen wordt geproduceerd tot de manier waarop de fabriek de kleding maakt tot de manier waarop het merk de kleding verkoopt en tot de consument. Het is dus een keten van uitbuiting en wreedheid. (quote: katoenknallers VPRO documentaire).

 

VAN WELK MATERIAAL IS DE JURK GEMAAKT?

De jurk bestaat voor 100% uit katoen.

Katoen wordt al 5000 jaar voor kleding gebruikt en dat heeft zijn redenen. Het kan goed mechanisch worden verwerkt en is geschikt voor monoteelt (hetzelfde gewas achter elkaar op hetzelfde stuk grond verbouwen), kunstmest en massaproductie. Het is daardoor goedkoop. Daarnaast draagt het prettig en is het redelijk sterk.

 

Nadelen van conventionele katoen zijn:

 • De grootschalige productie gebeurt met pesticiden, en niet zo’n beetje ook. Er is eigenlijk weinig plantaardig aan katoen: het merendeel van het landbouwgif in de wereld wordt ervoor gebruikt.
 • 16-20% van alle gebruikte insecticiden op de wereld komt voor rekening van katoen.
 • Ongeveer de helft van wat het kost om katoen te produceren gaat op aan gif.
 • De teelt put de bodem uit, waardoor steeds meer kunstmest nodig is.
 • Het slurpt veel water: in een spijkerbroek met T-shirt zit in totaal zo’n 10.000 liter aan irrigatie, gemengd met een halve kop gifstoffen. Dit veroorzaakt bodemvervuiling, grondwaterverontreiniging en is levensgevaarlijk voor katoenarbeiders en de mensen in de omgeving.
 • Voor wassen, (ont)kleuren en anti-krimpbehandelingen van katoen wordt nog meer water en chemische stoffen gebruikt.

 

Meer dan 100 miljoen huishoudens in de wereld zijn betrokken bij de katoenproductie. Arbeiders hebben vaak geen beschermende kleding. Reguliere katoenteelt is levensgevaarlijk.

De World Health Organization berekent dat elk jaar een miljoen katoenarbeiders in het ziekenhuis terechtkomen door vergiftiging. De International Labour Organization van de V.N. schat dat er inmiddels zo’n 40.000 mensen door pesticiden zijn gestorven.

Behalve de grootschalige milieuvervuiling en chronische ziekteverschijnselen heeft de reguliere katoenproductie nog een andere donkere kant. De mensen die het verbouwen verdienen er weinig aan. De dagen zijn lang, het werk is zwaar en de arbeidsomstandigheden zijn slecht. Kinderarbeid wordt in de katoenproductie nog aangetroffen. Door de uitzichtloze situatie komt zelfmoord onder katoenboeren relatief vaak voor.

HOE WORDT DE STOF ROOD GEMAAKT?

Verven heeft een gigantische impact op het milieu. Vroeger gebeurde dit met natuurlijke kleurstoffen, zoals alizarine (rood) en indigo (blauw). De industrialisatie en groei van de bevolking leidde tot een enorme groei in textielproductie, en toen kon dit niet meer.

Elk jaar worden miljoenen tonnen chemische kleurstof voor onze kleding gebruikt. Ze bevatten giftige, kankerverwekkende stoffen, zoals AZO en benzidine.

Om een shirt van 200 gram te verven heb je zo’n 16-20 liter water nodig en er zijn zware metalen nodig om je lievelingskleur te fixeren. Vaak wordt er geverfd met goedkopere kleurstoffen die tijdens het wassen (of tijdens wrijving met je huid) snel loslaten.

 

WELKE REIS HEEFT DE JURK AFGELEGD?

Het jurkje is een gigantische globetrotter en heeft veel meer van onze aardbol gezien dan ikzelf. Bijna elk stadium in het ‘leven’ van een kledingstuk speelt zich in een ander land af. Het spreekt voor zich dat dit gereis van grote invloed is op het milieu. Veel kleding kopen, betekent veel energieverbruik en CO2-uitstoot.

 

HOEVEEL ARBEIDERS ZIJN GEMIDDELD BETROKKEN BIJ HET MAKEN VAN EEN KATOENEN KLEDINGSTUK?

 • Katoen verbouwen: 23 (bijvoorbeeld in Turkije)
 • Draad en garen spinnen: 18 (China)
 • Stof weven of breien: 14 (Polen)
 • Stof verven: 18 (Filippijnen)
 • Kleding ontwerpen en bestellen: 9 (Nederland)
 • Kledingstuk maken (sample, patroon, knippen, naaien, rits, zakken, afwerken, stomen, labelen, inpakken, verzenden): 25 (India) – eventueel ertussenin nog versieren: 12 (Bangladesh).

 

KLEDINGONTWERP

Er moet een patroon worden gemaakt, er moet worden geknipt, genaaid, versierd, afgewerkt, gestoomd en verpakt. Voordat dat allemaal kan gebeuren, moet het hele idee voor het kledingstuk natuurlijk worden bedacht. Dat gebeurt voordat de stof wordt besteld, of er kan materiaal worden gezocht bij het jurkje. Het ontwerpen van de stijl, het silhouet, de prints, de kleuren en de totale collectie vindt over het algemeen plaats op het hoofdkantoor van het merk. Anderhalf tot twee jaar van te voren wordt er al begonnen met het bekijken van de voorspelde trends, en hoe het merk wil voortborduren op eerdere collecties.

 

CONCLUSIE

Voortaan koop ik liever het beste product, dus kleding van goede kwaliteit in plaats van kleding die in de mode is. Dan support ik niet de fast fashion industrie. Als meer consumenten dat gaan doen dan moet de mode-industrie wel meegaan en kan er pas een verandering optreden in zowel de arbeidsomstandigheden van de textielwerkers als de manier waarop katoen wordt geteeld.

Als ik echt wil weten of mijn kleding smetteloos is van schendingen van mensen en natuur dan lijken duurzame merklabels een goede optie. Labels die staan voor kwaliteit, goede werkomstandigheden, geen kinderarbeid, eerlijke handel en natuurlijke grondstoffen. Kortom eerlijke kledingstukken, die ik zelf maak of een familielid of merken die gaan voor duurzaam en bewust ondernemen.

Een andere optie is het kopen van vintage/ tweedehands kleding of kleding ruilen tijdens de ruilfeestjes. Ik weet dan echter niet of ik eerlijke kleding in handen heb, maar het is wel zeker dat de keten langer wordt en we minder weggooien en hoe langer ik met kleding doe, hoe duurzamer het is!