ONZE ZOEKTOCHT NAAR EEN DUURZAMER GEZINSLEVEN

Nijmegen is dit jaar uitgekozen als European Green Capital van 2018. Dit heeft mij tot denken gezet hoe ik mijn leven en dat van mijn gezin duurzamer kan maken, met steeds minder afval, tegen een betaalbare prijs, want duurzaamheid wordt vaak gekoppeld aan een duur leven. Natuurlijk laten we de auto zo veel mogelijk staan en fietsen we door weer en wind naar ons werk of school, nemen we onze eigen tas mee als we boodschappen doen en scheiden we ons afval netjes, maar als we dan lezen dat het gescheiden afval ergens anders op de wereld in de natuur terechtkomt in plaats van dat het gerecycled wordt krijgen we toch onze bedenkingen. Dan maar op zoek naar een beter alternatief en dat is een duurzamer gezinsleven, zodat we als gezin elke dag kunnen werken aan een beter milieu. We hebben als doel gesteld om elke dag iets aan onze leefstijl te veranderen. Onze bevindingen houden we bij op de website duurzaamgezinsleven.nl, zodat het ook voor andere geïnteresseerden een inspiratiebron kan zijn.

In het begin van onze missie zijn er dagelijks veranderingen door te voeren, waaronder het vervangen van de plastic tandenborstels door een bamboo variant. Geen toiletreiniging meer met bleekmiddel, maar met citroen en zeezout en het plastic van de broodzakken verruilen we voor biologisch katoen. De veranderingen zijn inmiddels zo ingeburgerd dat het onderdeel uitmaakt van ons dagelijks leven en onze gebruiksvoorwerpen niet meer elke dag aan verandering onderhevig zijn.

Wat echter wel veranderd is onze mindset. In wat we voorheen als afval beschouwde zien we nu hele andere functionaliteit. Ongemerkt sluipen er veel gewoontes in die heel makkelijk, door er bewuster mee bezig te zijn, duurzamer kunnen. Bedrijven bedenken een bepaald voorwerp en de huidige maatschappij is erop gericht om niet verder te denken. Zodra een voorwerp niet meer recht doet aan wat een bedrijf voor ogen heeft gooien we het weg, terwijl er vaak nog hele mooie, andere voorwerpen van te creëren zijn, als je maar creatief nadenkt. Creaties zoals een haarband gemaakt van t-shirts of nieuwe washandjes van oude handdoeken.

Als je tijd besteed aan het creëren van iets nieuws van oude afgedankte voorwerpen krijgen spullen ook veel meer betekenis en omdat we er zorg aan besteden krijgen we er ook meer waardering voor.

Zo waren we er ook niet van bewust hoe vreselijk veel plastic er om ons heen is. Omdat het onderdeel is geworden van de hedendaagse maatschappij zagen we het gewoon niet. Door bewuster te leven laten we zo veel mogelijk plastic achterwege. We reduceren het eenmalig gebruik van plastic verpakkingen aanzienlijk door onze groenten en fruit verpakkingsloos op de markt bij de ecoboer te halen en eigen blikken, tassen en eierdoosjes mee te brengen.

Soms is het even wat investeren, neem bijvoorbeeld de bio-katoen broodzakken, maar uiteindelijk halen we er veel voordeel uit. We kopen wekelijks 6 broden. Wat uitkomt op 24 plastic verpakkingen per maand en 288 plastic verpakkingen per jaar! De aanschaf van de biologische broodzakken scheelt een hoop plastic afval.

Al met al is de missie voor een duurzamer gezinsleven een zoektocht geworden die ons nu en in de toekomst veel meer oplevert dan we in eerste instantie hadden kunnen bedenken!

ZERO WASTE VOOR BEGINNERS

De herfst is aangebroken, wat betekend dat er meer tijd binnenhuis wordt doorgebracht. Om meer rust in huis te creëren zijn we druk bezig met het opruimen van ons huis, stapje voor stapje. Van onder tot boven wordt alles bekeken. Minimaliseren en leven met minder afval hoort mijns inziens bij elkaar, al lijkt het tegenstrijdig, omdat je veel dingen weg doet en dus afval creëert. Het wegdoen van spullen betekent niet weggooien, maar weggeven of verkopen. Spullen waar we niks mee doen of die voor ons gezin niet meer nuttig zijn geven we grotendeels door aan andere mensen of gaat naar de kringloop. Alleen spullen die echt niet meer te repareren zijn geven we af bij de lokale milieustraat, maar gelukkig valt het enorm mee wat we daadwerkelijk weggooien. De kunst is om er een nieuwe bestemming voor te vinden, je spullen creatief her te gebruiken, of andere mensen er blij mee te maken. Het voelt heel bevrijdend en rustgevend als je van alle overbodige spullen bent verlost.

Een aantal tips om stap voor stap je huisraad te minimaliseren en minder afval te creëren:

  1. Bekijk elke ruimte in je huis zorgvuldig. Overbodige spullen geef je weg of verkoop je. Spullen die echt niet meer te repareren zijn kun je afgeven bij de lokale milieustraat.
  2. Spit je kledingkast uit en stel een aantal basissets samen. Na de inventarisatie heb ik 20 basis sets samengesteld. Zo pak ik niet elke keer hetzelfde uit de kast en het bespaart me ’s avonds tijd bij het klaar leggen van mijn kleding voor de volgende dag. Ik had ook minder sets kunnen samenstellen, maar dan slijten de kledingstukken sneller en ik wil wel zo lang mogelijk met mijn kleding doen en er toch een beetje gevarieerd uitzien. Daarnaast heb ik nog een aantal extra kledingstukken bewaard, zodat ik twee of meerdere dagen met een rok of broek kan doen en dus niet elke dag mijn kleding in de wasmand hoef te leggen. De overige kleding geef je aan familie, vrienden of kan je afgeven bij kledingcontainers voor hergebruik, of maak er iets nieuws van.
  3. Des te minder afval je in huis haalt, des te minder je weggooit. Verban eenmalig gebruik van plastic uit je huis. Doe je boodschappen zorgvuldig. Bedenk bij elke aankoop of je het daadwerkelijk nodig hebt. Zit er plastic omheen, bekijk dan eerst of er ook een variant zonder plastic te verkrijgen is. Op de markt kun je heel goed je boodschappen kopen zonder plastic verpakking. Koop bulk verpakkingen in plaats van alles apart verpakt. Weiger gratis promo materiaal van winkeliers. Die zijn vaak van plastic gemaakt en slecht van kwaliteit, waardoor het al snel in de prullenbak verdwijnt.
  4. Wat gooi je nu eigenlijk weg? Houdt een lijst bij van waaruit je afval bestaat en terwijl je die lijst maakt bedenk dan gelijk welke herbruikbare alternatieven er zijn. Als je vast komt te zitten kun je altijd googlen voor alternatieven.

Het is onmogelijk om ineens zero waste te leven. Dat gaat stap voor stap. Niemand is perfect en er zijn dingen die je wel en die je niet kunt veranderen. Het gaat erom dat je plezier hebt in het gehele proces en de rust ervaart die je ervoor terug krijgt.